Átadták a felújított Pannónia Stúdiót

117

Megújult Vuk, a Mézga család és a Macskafogók otthona. A Hűvösvölgyi úti stúdiót modern technikával szerelték fel, az emlékstúdiót pedig II. kerületi óvodások és kisiskolások ingyen látogathatják majd.

Átadták az 1950-es évek elején épült Pannónia Stúdió megújult épületét március 9-én. A mintegy 3000 négyzetméteres, műemléki védettségű, Hűvösvölgyi út 64-66. szám alatti intézményben animációs és hangstúdiókat alakítottak ki, de oktatási és kulturális célra is használni fogják.

 

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy az egykori Pannónia Filmstúdió nagy szerepet játszott a magyar animáció és szinkron világsikereiben.
– Generációk nőttek fel olyan rajzfilmjeiken, mint Rofusz Ferenc első és eddig egyetlen Oscar-díjas magyar animációs filmje, A légy, a Macskafogó, a Vuk, vagy a Mézga család. Olyan neves alkotók dolgoztak a stúdiókban, mint Dargay Attila, Ternovszky Béla, Nepp József vagy Jankovics Marcell.
A polgármester hangsúlyozta, hogy a stúdió felújításával a városrész újabb kulturális értéke, szellemi műhelye menekült meg és nyerte vissza eredeti formáját, funkcióját.
– Az épület sajnos, közel másfél évtizedig a pusztulásé és az enyészeté volt. Egészen addig, míg 2015. szeptemberében elkezdődtek a felújítási munkálatok. Megérte minden fáradtság, hiszen mára ismét a II. kerület ékkövévé vált ez a csodálatos, sok száz történetet és csodát megélt épület.

A Láng Zsolt emlékeztetett arra is, hogy II. kerületi óvodások és kisiskolások ingyenesen látogathatják az épületben berendezett Pannónia Emlékstúdiót a II. Kerületi Önkormányzat és a stúdió együttműködése keretében. A gyerekek megismerkedhetnek a filmkészítés eszközeivel, megnézhetik, hogyan készülnek a rajzfilmek, és találkozhatnak a magyar rajzfilmgyártás ikonikus figuráival, többek között Misi mókussal és a Tévémacival.

Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a világ öt legjobb rajzfilmes műhelye között tartották számon a régi Pannónia Filmstúdiót.
– A magyar filmek utóbbi időszakban elért sikerei igazolják, hogy ismét jó úton halad a filmgyártás. Egy új, sikeres korszakhoz hozzájárulhat a Pannónia Stúdió is – fűzte hozzá a házelnök.

Az átadáson Rákosi Tamás producer, a stúdió tulajdonosa jelezte: a beruházás egyik célja az volt, hogy az ikonikus épület újra életre keljen.
– Nagy büszkeséggel tudok beszélni a Pannónia Stúdió rekonstrukciójáról, csodálatos dolog, hogy Magyarországon újra sok film készül és ezeken keresztül az egész világ láthatja a hazai filmes szakemberek világszínvonalú munkásságát. Külön öröm számunkra, hogy a műemlékvédelmi oltalom alatt álló épület felújítása során, Gádoros Lajos tervei alapján, szinte teljes mértékben vissza tudtuk állítani a ház eredeti állapotát.

Az épület falai közé fiatal és tehetséges művészek által alapított, jól működő utómunka stúdiók költöztek be. Számos hazai és nemzetközi filmfesztiválon díjazott film, illetve sorozat kép és hang utómunkája készült és készül folyamatosan a házban, ugyanakkor az animációs vonal is nagyon nagy szerephez jut.

 

 

Mint arról a Pannónia Stúdió tájékoztatott, céljuk, hogy részt vegyenek a magyar rajzfilmek filmtörténeti értékként való megőrzésében és népszerűsítésében. Működésük oktatási programmal egészült ki gyerekeket és fiatalokat számára. Az épületben egész évben helyet kapnak exkluzív, a magyar filmművészethez kapcsolódó kulturális programok. A korábban a Pannónia Filmstúdióban alkotott művészeket bemutatandó életmű-kiállításokat tartanak. Elsőként a II. kerület díszpolgára, Jankovics Marcell rajzfilmrendező munkáiból nyílt tárlat.

 

Hivatkozások:

Átadták a megújult Pannónia Filmstúdiót – olvasható a Magyar Hírlap portálján

Átadták a megújult Pannónia Stúdiót – adta hírül a Magyar Idők honlapja

Átadták a teljesen felújított Pannónia Filmsúdió épületét – olvasható az Origo.hu-n

Megnyitotta kapuit a megújult Pannónia Filmstúdió – közölte a ProfitLine.hu

Megújult Vuk, a Mézga család és a Macskafogók otthona – olvasható a Ripost.hu-n

Me­g­újult Vuk, a Mézga csa­lád és a Macs­ka­fo­gók ott­hona – olvasható a Ripost újságban