Átadták a felújított Gül Baba türbét

140

Október 9-én ünnepélyes keretek között adta át Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök társaságában a felújított Gül Baba türbét.

Az ünnepélyes átadón a II. kerületet Varga Mihály pénzügyminiszter, a 4-es választókerület országgyűlési képviselője és Láng Zsolt, a kerület polgármestere képviselte. Nemcsak a zarándokhely újult meg, hanem annak tágabb környezete is. A Mecset utca felől egy szép, teraszos kialakítású kert létesült, felújították a Gül Baba és a Turbán utcát, a türbe köré pedig az egykori Wagner-villát idéző árkádsort építettek, melynek kilátópontjáról csodálatos panoráma nyílik az egész városra. A beruházás a magyar és a török kormány együttműködése révén, közös finanszírozásban valósult meg.

Beszédében Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, és ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba síremlékének közös felújításáról. Felidézte, hogy 1914-ben a türbét műemlékké nyilvánították, sok török járt itt, és becsben tartották Budapest polgárai is. Úgy vélekedett, hogy az épületnek viszontagságos volt a történelme, de mára visszanyerte régi fényét. A miniszterelnök azt kívánta, hogy az épület és a kert törökök és magyarok számára is az elmélyülés, a lelki feltöltődés és a békés eszmecserék helyszíne legyen. Recep Tayyip Erdoğan kiemelte: Gül Baba alakját a különböző kultúrák közti tisztelet, megértés és barátság teszi halhatatlanná. Emléke, neve és bölcsessége az iránta Törökországban és Magyarországon érzett tisztelet és szeretet jóvoltából ebben a szép kertben él tovább – mutatott rá. Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő a megnyitón arról beszélt, hogy Gül Baba türbéje egyedülálló történelmi és építészeti műemlék, jelentős szakrális és művészettörténeti érték, amely kiemelt szerepet tölt be Budapest építészeti emlékei között. Úgy vélte, a létrejött közösségi tér méltó dísze a kerületnek és a fővárosnak, igazi turisztikai célponttá válhat.

Gül Baba síremléke és környéke amellett, hogy ismét méltó és szép emlékhely lett, új közösségi térként is szolgál a környékbelieknek: virágos parkok, függőkert, hangulatos utcák, padok, díszkút, örökzöldek és rózsák, számos pihenőhely, új zöldfelületek és éjszakai világítás várja a II. kerületieket is. Az önkormányzattal együttműködésben megújult több környező utca is, például a Gül Baba utca, valamint felújították az emlékhely körüli lépcsőket és parkolóhelyeket. A rekonstrukció koncepciótervét a II. Kerületi Önkormányzat készíttette el a műemlék-felújításban már nevet szerzett Mányi Stúdióval.