Átadták a Befogad-lakot

82

Máriaremetén a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Szeretetotthonában új épületrészt adtak át szeptember 8-án. A Befogad-Lak tíz férőhelyen nyújt nappali ellátást demenciával élő embernek.

Az idősek otthona eddig 115 férőhelyes volt, a Befogad-Lak épületrész átadásával további tíz férőhelyen demens, szellemi hanyatlásban lévő, illetve alzheimeres embernek biztosítanak nappali ellátást.

Az eseményen részt vett Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Varga Mihály miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Mohos Gábor, a Magyar Püspöki Konferencia titkára, Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgákat főigazgatója is. Az ünnepség szabadtéri szentmisével kezdődött, amelyet Esterházy László, pápai káplán, kanonok, plébános, esperes celebrált.

Az ünnepségen köszöntőt mondott – mások mellett – Czibere Károly államtitkár is, aki arra hívta fel a figyelmet, minden tanulmány és előrejelzés azt mutatja, hogy a demenciával küzdők aránya növekedni fog a társadalomban, ezért erre fel kell készülni. Arról is beszélt, hogy szeretnék erősíteni az egyházak szerepvállalását a szociális szférában. Úgy vélte, hogy az ilyen intézményeket fenntartó egyházak nem csak ellátást nyújtanak, mert szolgálatuk a gondozottal és a családjával való közösségvállalásra, közösségteremtésre épül.

Láng Zsolt polgármester kiemelte, hogy a II. kerület évente csaknem egymilliárd forintot költ a szociális ágazatra, amelyben százötvenen dolgoznak és mintegy ötezer embert látnak el. Hozzátette: munkájukban, amelynek jó része önként vállalt feladat, számíthatnak a helyi egyházi közösségekre és a civil szervezetekre. A polgármester utalt arra is, hogy a Fillér utcában fél éve adták át azt a megújított gondozási központot, ahol létrehoztak a demens emberek nappali ellátását biztosító részleget is, amely mára maximális kihasználtsággal működik.

Varga Mihály miniszter elmondta, az elmúlt években az országban sorra nyíltak az időseket ellátó újabb állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézmények, hozzátéve, a következő közös feladat az, hogy ezekben az intézményekben javítsák az ellátások, szolgáltatások színvonalát. Hozzátette: a remetei új intézménynek, amely „a méltó időskori ellátást szolgálja”, több mint 1,8 millió forint kormányzati támogatást adnak.

Az esemény végén Markolt György 1998-ban készült Szent család című szobrát megáldották új helyén. Jézus kisgyermeki kora sejteti, hogy az Egyiptomból történő hazatérésük útjának egy állomását eleveníti fel a szobor.