Átadták a Bánffy György Emlékparkot

71

Százak vettek részt a Bánffy György Emlékpark avatásán november 12-én. A park kialakításáról az itt élők javaslata alapján döntöttek. Az ünnepség díszvendége volt Schmitt Pálné Makray Katalin, Mádl Dalma és Sátory Tilda. 

A Pesthidegkút kapujában elterülő, a közelmúltban kialakított parkot Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészről nevezték el november 12-én délelőtt. Bánffy György tiszteletére emlékkövet is avattak. A park elnevezéséről a hidegkúti polgárok javaslata alapján döntött az önkormányzat, kifejezve ezzel a II. kerület díszpolgára, városrészünk kulturális és közéletének jelentős személyisége előtti tiszteletét. Az ünnepség díszvendége volt Schmitt Pálné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma, az egykori köztársasági elnök özvegye és a tavaly elhunyt színművész özvegye, Sátory Tilda.

A Bánffy György Emlékpark avató ünnepségén egybegyűlt több száz érdeklődő elsőként a tavaly elhunyt színművész hangját hallhatta felvételről, amely 2004. október 1-jén, a Máriaremetei szabadtéri oltár avatásán készült. Bánffy György akkor Sajó Sándor egyik versét szavalta. A művész családját, barátait és tisztelőit Kondor Katalin köszöntötte, majd Láng Zsolt, a II. kerület polgármester mondott beszédet. A polgármester úgy fogalmazott: november 13-a kettős ünnep. E napon született a magyar kultúra és oktatásügy nagy hatású alakja, Klebelsberg Kuno, és idéntől e napon ünnepeljük a magyar nyelv napját is.

– Olyan valakiről nevezzük el ezt a parkot, aki egész életében a magyar kultúráért és a magyar nyelvért, a magyar nemzet értékeiért tevékenykedett. Élete utolsó percéig a pódiumon állt, és gyönyörködtette közönségét. Nemcsak pályatársait okította a szép kiejtésre, de mindazokat itthon és külföldön, akik – ha csak rövid időre is – de találkozhattak vele. Meggyőződéssel vallotta, hogy a szép magyar nyelv és a magyar irodalom az egyik olyan pillér, amely ezer éve megtartja nemzetünket. Láng Zsolt felidézte a színművész pályafutásának egy-egy pillanatát, az ´56 utáni elhallgattatást, és hangsúlyozta a II. kerületi kötődését. A polgármester büszkeségének adott hangot, amiért a színművész barátjának tudhatta magát. – A Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetségének tiszteletbeli elnökeként közösséget szervezett, a rendezvények elmaradhatatlan résztvevője és felszólalója volt, hittel és lelkesedéssel vett részt a Templomkerti esték rendezvényein. – Mától a park őrzi Bánffy György emlékét, hitét, nyitottságát, lelkesedését, humorát, műveltségét és mindannyiunk által jól ismert ízes beszédét.

Az ünnepségen közreműködött a Máriaremetei Bazilika Werner kórusa, a Hidegkúti Énekegyüttes, Slemmer Ádám, a Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány Bánffy György Vers- és Prózamondó Verseny győztese, valamint Seeman László kürtművész. Az ünnepségen elhangzott, hogy Bánffy György szenvedélye a színház és a versmondás mellett a vadászat volt. Negyvenkét esztendő trófeáit Sátory Tilda asszony a vadgazdálkodási képzést végző mátrafüredi iskolának ajándékozta. Az intézményben el is neveztek Bánffy Györgyről egy tantermet, ahol a relikviákat őrzik. Az ünnepségre az iskola vadászegyenruhát viselő tanárai és tanulói is eljöttek.

Hivatkozások:

„Park őrzi Bánffy György emlékét, hitét, nyitottságát” – a Fidesz honlapján olvasható hír

A Heti Válasz cikke a Bánffy György Emlékpark avatásáról

A Magyar Nemzet Online 2011. november 12-i híre a Bánffy György Emlékpark avatásáról

A Magyar Színházi Portálon megjelent cikk a parkavatásról

A Budapest Információs Portálon 2011. november 12-én „Bánffy György emlékparkot avattak Pesthidegkúton” címmel közzétett hír