Ápoló-gondozó otthon épül Pesthidegkúton

66

Elkészült a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon Idősek és Fogyatékos Személyek Otthona épületének tetőszerkezete, az esemény alkalmából az építők és építtetők bokrétaünnepet tartottak szeptember 25-én.

Idén márciusban kezdődött meg a Máriaremetei út 80–82. szám alatt egy új otthon építése, miután a régi épület már szűknek bizonyult. A Báthori utcából 50 fogyatékkal élő költözik majd át a vadonatúj ápoló-gondozó intézetbe. A gondozottak a korábbinál magasabb színvonalú ellátást kapnak majd, döntően egy- és kétágyas, fürdőszobás szobákban élhetek. Az új, 2400 m²-es 1,2 milliárd forintból épülő intézmény alapkövét 2013 áprilisában helyezték el, és várhatóan jövő szeptemberben adhatják át a lakóknak.

Az eseményen részt vett többek között Sztojanovics András, a Sarepta igazgatója, Fabiny Tamás evangélikus püspök, valamint Láng Zsolt (Fidesz–KDNP), a II. kerület polgármestere.

Láng Zsolt polgármester beszédében a II. Kerületi Önkormányzat és a Sarepta hagyományosan jó kapcsolatát hangsúlyozta. Mint mondta, külön öröm, hogy a Sarepta a városrészben találta meg a megfelelő építési területet az új otthonuk számára. Az önkormányzat minden évben támogatja a Sareptát, évente 2-4 millió forinttal járult hozzá hét házuk valamelyikének korszerűsítéséhez. A polgármester kiemelte: az önkormányzat a maga eszközeivel segíti a fogyatékkal élő embereket. Közel 200 millió forintos beruházással 2011-ben készült el Hidegkúton az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonának új és korszerű épülete, illetve tavaly év végén egy speciálisan kialakított, 22 fős mikrobuszt is vásárolt a részükre az önkormányzat. A polgármesteri hivatalnál több fogyatékkal élő munkatárs is dolgozik.

A Sarepta szeretetotthont Sztehlo Gábor magyar evangélikus lelkész alapította, a pesthidegkúti, Báthori László utcai épületükben pedig évtizedek óta életkortól függetlenül látássérült, hallássérült, mozgáskorlátozott és értelmileg akadályozott fogyatékos személyeket gondoznak.

 

Hivatkozások:

Az MTV Híradó honlapján olvasható hír- Láng Zsolt: nő a fogyatékkal élők ellátási színvonala

A Magyar Nemzet honlapján közzétett cikk – Támogatják a fogyatékossággal élőket

Az ittlakunk.hu portálon elérhető hír