Amire büszkék vagyunk

143
A Fidesz együttműködési hajlandóságát dicséri, hogy a megvalósíthatóság érdekében sok esetben sikerült félretenni a véleménykülönbségeket, s kizárólag a kerület érdekeit szem előtt tartva, egyetértésre jutni a döntéshozatalnál. Nélkülünk ez nem sikerült volna!

Oktatás – befektetés a jövőbe

A kerületünkben működő II. Rákóczi Ferenc Gimnázium nemcsak a főváros, hanem az ország egyik legpatinásabb középiskolája. Az iskola a török kor után Buda első, és az 1900-as évek kezdetéig egyetlen középiskolája volt, amely jelenleg a hagyományos képzés mellett hatosztályos gimnáziumot is működtet. A nagy múltú intézmény állaga az 1990-es elejére jelentősen leromlott, ám rendbetételéhez éveken át nem sikerült sem a kormányzat, sem a főváros támogatását elnyerni. A polgári vezetésű önkormányzat 2001-ben írta ki azt az építészeti pályázatot, amelynek eredményeképpen – a pályázat győztese, Sólyom Bence tervei alapján – 2004-ben indult el az iskola felújítása, 2,1 milliárd forintnyi hitel igénybevételével. Az iskola nemcsak esztétikai szempontból büszkesége a kerületnek, hanem korszerűségével, magas színvonalú oktatásával is kiemelkedik a középiskolák sorából.

A kultúra mindannyiunk közös értéke

A kerületi önkormányzatban kiemelt fontosságú feladatnak tartjuk, hogy lehetőséget biztosítsunk az itt élőknek arra: szabadidejüket hasznosan, értékesen, kulturált körülmények között tudják eltölteni. Különösen fontos ez a városközponttól távol eső Pesthidegkúton, ahol 2005-ben nyitotta meg kapuit a felújított és korszerűsített Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ. A két, XIX. századi épület bővítésével és összekapcsolásával létrejött kultúrkúria kialakítását a Millennium évében, 2000-ben kezdte a Fidesz vezette önkormányzat.
A beruházás utolsó ütemére ebben az évben írt ki pályázatot önkormányzatunk, de az intézmény már most is számos értékes kulturális és közösségi programnak ad otthont a színházi előadásoktól kezdve a zenei programokon át a kiállításokig.
A megújult, megszépült kultúrkúria Pesthidegkút szíve lett.

Útépítések – nehézségek a fejlődésért

Ahogyan egész Budapesten, úgy kerületünkben is befolyásolja mindennapjainkat az utak állapota és a közlekedés biztonsága. A kerületben az elmúlt években számos nagy útberuházás folyt, folyik jelenleg is. Büszkék vagyunk azokra a fejlesztésekre, amelyek a Törökvész út, Gábor Áron utca és Pusztaszeri út térségében valósultak meg, illetve jelenleg is zajlanak a Mária­remetei úton, a Hidegkúti úton, a Pusztaszeri úton vagy a Szilágyi Erzsébet fasoron. Azonban úgy véljük: a főváros tizenhat éves elmaradásban van. Kerületi finanszírozásban is még több utat lehetett volna felújítani, még több körforgalomra lett volna szükség, ahogyan az 1998-2002 között történt. Az elmúlt négy évben minden fejlesztési kezdeményezést támogattunk, s támogatunk a jövőben is.

Kiszolgálni a kerületi ügyfeleket

A kerületben élők joggal várhatják el, hogy a hivatalos ügyeiket a lehető legkényelmesebben intézhessék. A polgármesteri hivatal tavaly ősszel nyitotta meg új ügyfélszolgálati központját a Margit körút és a Mechwart Liget sarkán. A 380 millió forintért kialakított, a XXI. század igényeinek megfelelő létesítményben működik az okmányiroda, a lakosságszolgálati, az adó- és az anyakönyvi csoport. Azonban az országos hatáskör és illetékesség miatt a kerületben élők nem élveznek előnyt. Bár ennek elsősorban törvényi okai vannak, a Fidesz-frakció arra törekszik, hogy megoldást találjon a kerületi lakosok mainál hatékonyabb kiszolgálására.

Tényleg csak ennyit lehetett?

Önök is láthatják: a Fidesz és a többi jobboldali párt képviselői mindent megtettek az elmúlt négy évben azért, hogy a szocialista vezetésű önkormányzatot munkájában segítsék. Egyetlen beruházás, fejlesztés nem maradt el politikai csatározás miatt. A helyi Fidesz támogatott minden olyan kezdeményezést, ami a kerület lakosait szolgálta, mert a jobboldali pártok a polgárokért és a fejlődésért dolgoztak az elmúlt négy évben is. Tényleg csak ennyit lehetett tenni négy év alatt ezért a kerületért? Önök tudják, hogy az elmúlt években miért maradt csupán szépen hangzó ígéret a Moszkva tér átalakítása? Hol tart a pesthidegkúti uszoda építése? Miért nem sikerült négy év alatt folytatni és befejezni a polgári vezetésű önkormányzat által jóváhagyott fejlesztéseket? Miért nem készült el mostanáig – az általunk szorgalmazott és az idei költségvetésben jóváhagyott – körforgalom a Nagykovácsi – Szépjuhászné út kereszteződésében? Miért nincs a kerületben több park, játszótér? Miért nem lett rendezettebb a II. kerület?
A kerület jobboldali pártjai a változásra szavaznak. Valósítsuk meg közösen a félbemaradt fejlesztéseket, tegyünk még többet kerületünkért, otthonunkért. Váltsunk jobbra, hogy kerületünk élhetőbb legyen!

N. A., Domboldal