Akadályok nélkül a Klebelsberg iskolában

64

Láng Zsolt polgármester szeptember 24-én ünnepélyes keretek között adta át a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium akadálymentesített épületét.

A beruházásrészben uniós forrásból  valósulhatott meg: az önkormányzat tavaly pályázaton 30 millió forintos támogatást nyert el, amelyet további 70 millió forinttal egészített ki, hogy a legszükségesebb felújítások is megvalósulhassanak az intézményben. A polgármester kiemelte: az önkormányzat minden körülmények között fontosnak tartja az oktatási intézmények fejlesztését, de a Klebelsberg iskola teljes körű és példaszerű akadálymentesítésével azt is kifejezésre juttatta, hogy az esélyegyenlőség megteremtéséért is mindent megtesz a kerület vezetése. Az ép és egészséges emberek nem is tudják, hogy egy mozgásában akadályozott, gyengén látó vagy siketnéma társuknak mennyi nehézséget okoz a közlekedés, a munkahelyre való eljutás vagy gyerekként az iskolába járás.

A II. kerületben mostantól működik egy olyan iskola, ahol a sérült gyerekek hasonló feltételekkel közlekedhetnek, mint egészséges pajtásaik. A Klebelsberg iskola tantermei, tornacsarnoka és egyéb helyiségei a most elkészült átalakítással, a fogyatékkal élők számára is használhatóvá váltak. Az iskolában egy liftet, valamint egy korlátliftet is építettek, átalakították a két épületrészt összekötő folyosót, ezzel mozgássérültek számára is járhatóvá vált az egész szint. Új burkolatot kaptak a Gyermekek Házának helyet adó régi épületszárnyban a zsibongók, a falburkolatokat is kicserélték, valamint teljesen felújították és mozgáskorlátozottak számára is használhatóvá tették három szinten a vizesblokkokat.