A tudomány izgalmas kaland…

56

Szeptember 24-én délután a Millenárisban indult útjára a Kutatók éjszakája magyarországi programsorozata, amelyhez érdekes bemutatókkal csatlakozott a Klebelsberg Kultúrkúria is.

Az Európai Bizottság támogatásával rendezték meg immár ötödik alkalommal a Kutatók Éjszakáját, a kontinens szerte népszerű tudományos fesztivált.

Nem unalmas, álomba ringató előadásokra várták az érdeklődőket. Ezen az estén és éjszakán kutatók a tudományos előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhetőformában, interaktív módon mutatták be területük eredményeit vagy éppen megválaszolatlan kérdéseit. Az eseménysorozat mind a programszervezők, mind pedig a látogatók körében egyre népszerűbb: 2006-ban négy, 2007-ben már 11, 2008-ban pedig 14 együttműködő partnerintézmény várta programjaival a látogatókat. 2009-ben 19 kutatóhely 18 városban rendezett közel hatszáz izgalmas, interaktív programot.

Idén, szeptember 24-én délutántól késő éjszakába nyúlóan pedig már 26 településen 43 intézményben több tízezer látogatót fogadtak. Idén kerületünkben két helyszínen is várták a tudósok az érdeklődőket, hogy népszerűsítsék az elmélyült gondolkodást, és hogy elénk tárják a legkülönfélébb kutatási módszereket. A Kutatók éjszakájának programsorozata szeptember 24-én délután a Millenárison vette kezdetét. Csatlakozott a programsorozathoz a Klebelsberg Kultúrkúria is, ahová ellátogatott Láng Zsolt. Mint megtudtuk, a polgármestert iskolásként inkább a humán tárgyak vonzották, de a technikai fejlődés csodái és a kísérletek mindig lenyűgözték: — Az ember  egyik legalapvetőbb tulajdonsága a kíváncsiság, hogy utánajár a dolgoknak, hogy meg akarja ismerni a világ működését. „A tudomány izgalmas kaland. Ajtókat nyitogatunk, keressük az igazságot, s egyszerre ott van előttünk, mint mesebeli kincs, a maga kézzelfogható, tündöklő valóságában” — idézte Kosztolányi szavait a polgármester, aki az Európai Bizottság kezdeményezését elsősorban a kutatók és tudományos területük népszerűsítése miatt tartja fontosnak.

A Kultúrkúriában az érdeklődők az egyre népszerűbb Szertár-blog szerzőjének, Zsíros László Róbertnek otthon is elvégezhető kísérleteit izgulhatták végig. Az eseményen ezen kívül fiatal tudósok rövid előadását is meghallgatták az arra kíváncsiak. Megtapasztalhattuk ezen az estén azt is, hogy kerületünk posztumusz díszpolgárának, Öveges professzornak a kísérletei még évtizedek múltán is lenyűgözik a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Szintén a második kerület kitüntetettje, a Kaláka együttes is hozzájárult — a hangszerkészítés és megszólaltatás tudományának ismertetésével színesített koncertjével — ahhoz, hogy a legifjabb nemzedékek se hidegüljenek el a tudománytól és művészettől.