„A szeretet nem fogy el soha…”

59

Örömteli ünnepen vettek részt a Sarepta lakói, dolgozói és vendégei április 21-én. A Máriaremetei úton, a volt Petőfi Művelődési Ház helyén istentisztelet keretében helyezték el az új fogyatékos lakócentrum alapkövét.

A különleges ünnepre nagyon sokan eljöttek, hogy együtt örüljenek a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon lakóival és munkatársaival: hamarosan elkezdődik az az egymilliárdos beruházás, amelynek során az EU-s előírásoknak is megfelelő lakócentrumot építenek fogyatékos lakóik számára. A Sarepta fogyatékos személyeket és időseket gondoz, és az elsők között van, akik az EU-s határozatnak megfelelően kezdik el a fogyatékosok lakócentrumának építését. Az építkezés háromnegyed részben önerőből valósul meg, és életkortól függetlenül, látássérült, hallássérült, mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott fogyatékos személyek élnek majd itt.

Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett többek között Prőhle Gergely helyettes államtitkár és országos felügyelő, Asztalosné Zsupcsán Erika helyettes államtitkár, Schmittné Makray Katalin, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. A II. kerületi önkormányzat részéről jelent volt az ünnepségen Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Ernyey László egyházügyi és karitatív szervezetek tanácsnoka, Skublicsné Manninger Alexandra képviselő, valamint Beszédes Rita főépítész.

Április 21-én az építkezési telken felállított sátorban az ünnepélyes istentiszteleten Sztojanovics András intézményvezető lelkész köszöntője után Fabiny Tamás, a diakóniáért felelős püspök hirdette az igét az ószövetségi sareptai özvegy története, valamint egy újszövetségi ige alapján: „Jézus mondja: …én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (Ján 10, 10). Buda Annamária, a diakóniai osztály vezetője felolvasta az alapkőokirat szövegét, amelyet aláírt Fabiny Tamás püspök, Sztojanovics András intézményvezető, valamint Buda Annamária, majd elhelyezték a földben.

Igazán megható volt a Sarepta lakói és dolgozói által előadott dal, amelynek a refrénje – A szeretet nem fogy el soha – messzemenően igaz az intézményre, annak vezetőire és dolgozóira: 62. éve a legnagyobb szeretetben és odaadással gondozzák a fogyatékos és idős lakókat. Szalay Kriszta színművésznő Juhász Endre, az egyik béna lakó visszaemlékezéseiből olvasott fel.

Láng Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számára kiemelten fontos a fogyatékkal élő emberek élethelyzetének javítása, így közel 200 millió forintos beruházással tavalyelőtt készült el Hidegkúton az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonának új és korszerű épülete, illetve idén egy speciálisan kialakított mikrobuszt vásárol a részükre az önkormányzat. Kiemelte, a Sarepta és a II. kerület között nagyon jó a kapcsolat. 62 évvel ezelőtt itt alapította Sztehlo Gábor az intézményt és 15 év keresés után is kerületünkben találták meg a megfelelő építési területet az új lakócentrumuk számára.

Az ünnepség végén a vendégek megtekinthették az épület látványterveit paravánokon kiállítva, valamint a lakócentrum makettjét is. Emellett adományaikkal hozzájárulhattak az építkezés megvalósításához.