A székelyek újra Budapesten

75

Május 12-14-ig rendezik meg a III. Székely Fesztivált a Millenárison, ahol kézműves termelők, egész napos kulturális programok és gasztronómiai fesztivál vár mindenkit.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Domokos István, a fesztivál szervezője elmondta: a Székely Fesztivált 2015-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy mindannyian megélhessék az összetartozás élményét. A tavalyi fesztiválra már 30 ezren látogattak el, a szervezők remélik, hogy idén is hasonlóan sokan lesznek a Millenáris parkban. A gasztrokulturális majális díszvendége idén Gyergyószék tizennégy települése lesz. Péntek Hargita megye napja, szombat Kovásznáé, vasárnap pedig Maros megye napja lesz. A kulturális és gasztronómiai élmények mellett több mint száz kézművest hívtak meg, akik mintegy 1300 terméket hoznak el a fesztiválra.

Láng Zsolt, a rendezvény védnöke elmondta, hogy büszke arra, hogy immár 3. alkalommal a II. kerület adhat otthont a rendezvénynek. A kezdeményezésből mára hagyomány lett. „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” – idézte a polgármester Wass Albert szavait. Hozzátette: a II. kerület a határon túli magyarsággal való kapcsolatot tágabb keretek között is igyekszik ápolni. 2011-ben a II. kerületben tette le a könnyített eljárás keretében állampolgári esküjét az első határainkon túl élő magyar nemzetiségű honfitársunk, és 2014 októberében is itt nyílt meg a Marczibányi Téri Művelődési Központban a Tintakő Könyvesbolt, ahol erdélyi magyar könyveket árusítanak, de szintén a II. kerületben áll Máriaremetén az a székely kapu, amely az összetartozásunkat hirdeti.

A rendezvény fővédnöke, Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a rendezvény Székelyföld találkozása Budapesttel. Hozzátette: szükség van arra, hogy ne csak a kultúra, a művészet vagy az oktatás kösse össze az anyaországi és a határon túli magyarokat, hanem a gazdasági kapcsolatok is.

 

Hivatkozás:

A Magyar Televízió 2017. május 8-i híradójának tudósítása – Székely fesztivál lesz Budapesten

A Hegyvidék TV 2017. május 9-i Budai Híradójának anyaga – Székelyföld a Millenárisra költözik