A szabadságharc hőseire emlékeztek

58

Az Alvinci és a Bimbó út sarkán a környékbeli lakóknak köszönhetően állították fel Schittenhelm Ede síremlékének másolatát. A helyi polgárok közössége és a II. Kerületi Önkormányzat közös megemlékezést tartott az emlékhelynél október 4-én.

A környékbeli lakók nevében Némedi László, az emlékmű helyreállításának egyik kezdeményezője köszöntötte résztvevőket, valamint Láng Zsolt polgármestert és a képviselő-testület megjelent tagjait.

A nemzeti gyásznap alkalmából Schittenhelm Ede emlékművénél a helyi polgárok virággal fejezték ki tiszteletüket. Láng Zsolt az önkormányzat nevében, Riczkó Andrea képviselő a Fidesz frakciója és II. kerületi szervezete nevében koszorút helyezett el a Bimbó és az Alvinci út kereszteződésében álló emlékhelyen.

Lánszki Regő önkormányzati képviselő ünnepi beszédében a gyásznaphoz kapcsolódóan felidézte a magyarság szabadságért vívott harcának állomásait. Mint mondta: – Soha nem feledhetjük, hogy az elmúlt 164 évben hányszor és hányszor lett hazánk „néma tartomány”. Lánszki Regő a magyar szabadságért életét áldozó német tüzértiszt, Schittenhelm Ede sorsáról szólva elmondta, hűen szolgálta az ügyet, amelyben hitt.

– Schittenhelm Edével együtt ma másokra is emlékezünk – hangsúlyozta az ünnepség szónoka. – Emlékezünk a kivégzett Battyhány Lajos gróf miniszterelnökre – valamint az aradi vértanúkra és az 1848−49-es megtorlás valamennyi áldozatára.

A műsorban fellépett Kozma István színművész, aki Márai Füveskönyvéből olvasott fel részleteket, valamint Arany János A walesi bárdok című versét mondta el. Molnár Katalin erdélyi népdalokat énekelt, hegedűn Fodor Miklós kísérte.