A Rákóczi Szövetség jubileumi ünnepsége

67

Alapításának 25. évfordulóját ünneplő Rákóczi Szövetség május 16-án a Magyarság Házában jubileumi elismerésben részesítette támogatóit. Rákóczi-emlékdíjjal tüntették ki többek között Láng Zsolt polgármestert is, aki a II. kerület vezetőjeként évek óta segíti a szövetség munkáját.

Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József köszönetét fejezte ki az együttműködésért, hiszen a szervezet az önzetlen támogatók segítségével tudja elvégezni vállalt feladatát. Az elnök jubileumi díjban részesítette Lévai Anikót és Mádl Dalma asszonyt, Németh Zsoltot, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát, Harrach Pétert, a KDNP-frakcióvezetőjét, valamint Láng Zsoltot, a II. kerület és Pokorni Zoltánt, a Hegyvidék polgármesterét. Elismerésben részesült a szervezet támogatásáért a MOL Nyrt., az OTP Bank, valamint a Magyar Villamos Művek Zrt.

Halzl József és a Rákóczi Szövetség az ösztöndíjprogram támogatói körében kiemelt partnerként tartja számon az önkormányzatokat. A programhoz eddig több mint 200 település csatlakozott, köztük a II. kerület, amely az elmúlt években közel egymillió forinttal támogatta az ösztöndíjasokat. A szoros kapcsolatot jelzi, hogy 2012 őszén Láng Zsolt az önkormányzat képviseletében személyesen is részt vett a felvidéki Nagymegyeren és Csilizradványban a szervezet ösztöndíj-átadási ünnepségén.

A II. kerületi központú Rákóczi Szövetségnek mintegy 300 szervezete van itthon és a határon túli, magyarlakta országokban, és több mint 180 Kárpát-medencei középiskolában működnek ifjúsági szervezetei, a taglétszáma megközelíti a 20 ezer főt. A szövetség tevékenységének egyik legfontosabb része az 2004 óta szervezett úgynevezett beiratkozási program, amellyel arra ösztönzik a magyar családokat, hogy iskolaköteles gyerekeiket magyar nyelvű iskolákba írassák be. A program Felvidéken indult, két éve kiterjedt a Partiumra és tavaly már délvidéki első osztályos gyerek is ösztöndíjban részesülhettek, ha szüleik határon túli, magyar általános iskolát választottak számukra.