A Rákóczi Szövetség elnökét köszöntötték

64

Születésének 80. évfordulója alkalmából köszöntötték a II. kerületben élő Halzl Józsefet, aki 1991 óta vezeti a Kárpát-medencei magyarság megmaradásának ügyét felkaroló Rákóczi Szövetséget.

Tisztelői, barátai és munkatársai köszöntötték születésnapján Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét december 19-én. A Marczibányi Téri Művelődési Központban tartott ünnepségen többek között részt vett Láng Zsolt polgármester, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök, Csáky Pál, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának korábbi elnöke és Mádl Dalma asszony.

Az ünnepeltet Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte, és kívánt további erőt a nemzeti összetartozást erősítő munkájához. Sokan érkeztek a szomszédos országok magyarlakta településeiről is, hogy köszönetet mondjanak és gratuláljanak a szövetség elnökének. Az ünnepi műsorban közreműködött a Weiner-Szász Kamarszimfonikusok együttese és Lőrincz Sarolta Aranka felvidéki palóc népdalénekes.

Láng Zsolt polgármester az ünnepség megnyitóján mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a II. kerület bármely utcájában járunk is, a magyar történelemnek és a magyar sorsnak a lenyomatát látjuk. Olyan emberek éltek és alkottak városrészünkben, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla vagy Illyés Gyula.

– Ugyanakkor számos olyan polgár él kerületünkben, akik a saját civil életükön túl úgy dolgoznak és tesznek a közösségért, hogy mindazokat az értékeket viszik tovább, amelyeket nagy elődeink hagytak örökül – emelte ki Láng Zsolt. – Halzl József és a Rákóczi Szövetség e cél érdekében fáradhatatlanul dogozik, a II. kerület pedig évek óta támogatja a szövetséget.

Az ünnepségen felszólalók méltatták az elnök fáradhatatlan munkáját és kiemelték energetikai szakemberként és a civil szervezet vezetőjeként tevékenységéért. Halzl József csaknem megalakulása óta, 1991-től vezeti a Rákóczi Szövetséget. A 60 esztendeje a II. kerületben élő Halzl Józsefet munkája elismeréseként idén az önkormányzat II. Kerületért Emlékéremmel tüntette ki.