A Magyarság Háza

62

Semjén Zsolt és Láng Zsolt a 2011. március 1-jei közös sajtótájékoztatón jelentették be: Klebelsberg Kuno egykori hidegkúti lakóhelye, az elhanyagolt állapotában is gyönyörű kastély a határon túli magyarság kulturális központjává válhat.

 

Múlt év novemberében – a Klebelsberg Napok keretében, a Klebelsberg művelődési központ és a Klebelsberg-emléktársaság szervezésében – szakmai konzultációt tartottak az évről évre romló állapotú hidegkúti kastély jövőjéről és lehetséges hasznosításáról. A megbeszélésen felmerült, hogy az épület a Klebelsberg Kultúrkúria adottságaival, szakmai hátterével kiegészülve a határon túli magyarság kulturális és oktatási központja lehetne.

 

2011. március 1-jén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Láng Zsolt polgármester közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy támogatják a Klebelsberg Kultúrkúria és a Klebelsberg-kastély pályázatát a Magyarság Házának megvalósulásáért.

 

 

 

 

Láng Zsolt a Klebelsberg művelődési központ pályázatát méltatva, elmondta: a most ismertetetttervek szerint a Magyarság Háza méltó körülmények között működhetne a Kultúrkúriában és az egykori kastélyban, az épületeket körbeölelő 16 ezer négyzetméteres parkban, az ófalui templom közelében.

 

– A Klebelsberg Kultúrkúria 2005-ben nyitott meg, és azóta bebizonyította, hogy tartalmas programokra nyitottak ma is az emberek, éves szinten 80-90 ezer látogatója van az intézménynek. A hidegkúti művelődési központ eddig is fontos missziójának tartotta a határon túli és inneni magyarság közötti kulturális közvetítést. A Magyarság Háza valódi otthonra lelhetne itt a II. kerületben. Nagy öröm számomra, hogy már most számos közéleti személyiség – többek között Schmitt Pál köztársasági elnök, Mádl Ferenc –, határon túli magyarságot képviselő szervezet, valamint művész – Kovács Ákos, Eperjes Károly, Cseke Péter – állt a pályázat mellé.

 

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyar kormány különösen fontosnak tartja a nemzettudat megerősítését, a határon innen és kívül élő magyar emberek összefogását.

 

– Az Országgyűlés 2010. június 4-én fogadta el a Nemzeti összetartozás melletti tanulságtételről szóló törvényt, amelyben kijelentette, hogy 2013-ra létre kívánja hozni a Magyarság Házát, a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek kulturális és oktatási központját. A Kultúrkúria szakmai műhelye által összeállított és most a nyilvánosság elé tárt tervezet alapvetően Klebelsberg Kuno szellemi örökségére, a magyar kultúráért és művelődésért kifejtett tevékenyégére épít – tette hozzá Semjén Zsolt, aki arra is kitért, hogy a most bemutatott pályázat egyik nagy előnye, hogy a már működő intézményben hamar elkezdődhetne a szakmai munka, amely időről időre újabb funkciókkal bővülhetne a felújítás különböző fázisainak megvalósulásakor. Láng Zsolt mindehhez hozzáfűzte: a II. kerületi önkormányzat anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé plusz források bevonását, de az eddig biztosított évi 180 millió forintos támogatást továbbra is biztosítja az intézmény számára.

 

A rendezvényre eljött Schmitt Pálné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, aki a kezdetektől támogatja, hogy a Magyarság Háza a hidegkúti Klebelsberg-kastélyban és a Kultúrkúriában valósuljon meg.

 

– Azon túl, hogy nagyszerű a szakmai program, amelyet a Kultúrkúria munkatársai felvázoltak, nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy Hidegkút összetartó és erős civil öntudatú közössége már sokszor bizonyította, mennyire fontosnak tartja a határon túl és az azon belül élő magyarság valódi nemzeti összetartozását.

 

Dolhai István, a Kultúrkúria igazgatója elmondta, április végére készül el a pályázat részletes koncepciója, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, valamint határon túli magyar és helyi civil szervezetekkel közösen készítenek el.

 

A rendkívül rossz állapotban lévő Klebelsberg-kastély a Kultúrkúria közvetlen szomszédságában található. Klebelsberg Kuno saját tervei alapján készült el a ház és gyönyörű park, amelyet férje halála után Sarolta asszony gondozott. 1950-ben azonban kitelepítették, az ingatlan a Szakszervezetek Országos Tanácsának tulajdonába került. 1982-től a Rókus kórház pszichoterápiás osztálya működött az épületben. 2003-ban az MSZOSZ eladta az egykori kastélyt, amelyet 2008-ban vásárolt vissza a magyar állam. Az utolsó évtizedben nagyon sokat romlott az épület állapota. Már idén is jutott a költségvetésből némi pénz arra, hogy a helyenként romos épület állagát megóvják. Ha azonban a Magyarság Háza hidegkúton valósulhat meg, akkor néhány éven belül régi pompájában születhet újjá Klebelsberg Kuno egykori lakóhelye.

 

 

 

A Klebelsberg Kultúrkúria és a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély közös pályázatát a Magyarság házára támogatja:

 

Schmitt Pál köztársasági elnök,

 

Schmittné Makray Katalin,

 

Mádl Ferenc,

 

Mádl Ferencné Dalma asszony,

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes,

 

Becsey Zsolt államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium,

 

Illés Zoltán államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium,

 

Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Külügyminisztérium,

 

L. Simon László elnök, Kulturális és sajtóbizottság,

 

Entz Géza politikai főtanácsadó, Nemzeti Erőforrás Minisztérium;

 

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja volt országgyűlési képviselője, Felvidék,

 

Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) igazgatója, Felvidék,

 

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, Erdély,

 

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Kárpátalja,

 

Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke, Horvátország,

 

Sipos Zsivics Tünde, a Baranyai Julia Népfőiskola igazgatója, Horvátország,

 

Andrási Attila rendező, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház alapítója, Vajdaság;

 

Oberfrank Pál igazgató, Veszprémi Petőfi Színház,

 

Eperjes Károly művészeti tanácsadó, Veszprémi Petőfi Színház,

 

Cseke Péter igazgató, Kecskeméti Katona József Színház,

 

Kovács Ákos énekes, dalszerző,

 

A Magyar Teátrumi Társaság Egyesület tagjai;

 

Prof. Dr. Kulcsár László egyetemi tanár, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

 

 

 

Hivatkozások:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/03/01/20/2013_ig_letrejon_a_Magyarsag_Haza.aspx

 

http://www.echotv.hu/index.php?akt_menu=16&r_id=&hir_id=240381

 

http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=162&v_id=6783

 

http://www.fn.hu//belfold/20110301/keszul_magyar_kulturfoleny_fundamentuma/

 

http://fidesz.hu/index.php?Cikk=159616

 

http://www.magyarhirlap.hu/kultura/uj_szerepben_a_kulturkuria.html