A lakók éjszakai nyugalmáért

71

Az önkormányzat vezetéséhez, a képviselőkhöz és a hivatal jegyzőjéhez számos panasz érkezett, amelyekben kifogásolták, hogy a sokszor hajnalig is nyitva tartó szórakozóhelyek zaja zavarja a környéken élők nyugalmát. Láng Zsolt polgármester úgy véli, a most elfogadott rendelet nem korlátozza túlzó módon a szórakozni vágyókat, ugyanakkor biztosítja a lakók éjszakai pihenését.

Az önkormányzat határozott lépésre szánta el magát, mikor úgy döntött egységesen, új rendeletet alkotva oldja meg az éjjel aludni, illetve szórakozni vágyó városlakók kibékíthetetlennek tűnő ellentétét. Az eddig érvényben lévő rendelkezések arra adtak lehetőséget a hivatalnak, hogy egy-egy bejelentés alapján minden esetben megvizsgálják, hogy jogos-e a panasz. A lakók kérésére zajszintet mértek, és az eredmény birtokában hoztak döntést az adott szórakozóhely működéséről. Kiderült azonban, hogy ez a jogszabály nagyon körülményesen volt csak alkalmazható, ezért nem érte el a célját, a zajos kerthelyiségek, szórakozóhelyek környékén élők számára csak ideig-óráig lehetett vele nyugalmat teremteni.

Kerületünkben a bejelentett panaszok majd mindegyike a sűrűn beépített, ezért visszhangosabb vízivárosi területekről érkezett. Az éjszakai is nyitva tartó szórakozóhelyek főleg nyáron zavarja a kisgyermekes családok, idősek éjszakai nyugalmát, akik egy-egy ilyen későig üzemelő kerthelyiség közelében a nyári hőségben még ablakot sem tudnak nyitni.  A Lövőház utcai lakosok is aggódtak amiatt, hogy a bel-budai városrészközpont kiépítésével a sétálóutcában a várhatóan megnyíló kávézók, vendéglátóipari egységek teraszai zavarni fogják éjszakai pihenésüket.

– Az önkormányzat vezetése komolyan vette azon korábbi ígéretét – nyilatkozta lapunknak a rendelet elfogadása után Láng Zsolt polgármester –, hogy a sétálóutcává átalakított Lövőház utca nem lesz vigalmi negyed, hanem egy sétálós, kiülős, kellemes része a kerületnek. A rendelet előkészítésekor természetesen figyelembe vettük az éjszakai hangerőtől és zajtól szenvedő lakók kérését is. A képviselő-testület döntésének megfelelően augusztus 15-i hatállyal a II. kerületben 23 óráig engedélyezi a kerthelyiségek nyitva tartását. A polgármester hangsúlyozta, az új rendelet csupán a kerthelyiségek működését korlátozza.

 

– A különféle egységeknek tehát nem kell 23 órakor bezárniuk,  a benti, zárt helyiségekben tovább folytatható a beszélgetés, az időtöltés. Mindenkinek meg kell értenie, hogy egy nagyvárosban, ahol viszonylag kis területen él együtt sok ezer ember, szükség van kompromisszumokra. A II. kerületet irányító testületnek kötelessége kiállni lakók érdekei mellett, akik azzal a jogukkal kívánnak élni, hogy egy fárasztó, munkával töltött nap után nyugodtan aludhassanak.

Az önkormányzat ezzel a rendelkezéssel hosszú távon azt is el kívánja érni, hogy a kerületben ne alakuljon ki a főváros több, más részéhez hasonlóan egész utcákat elfoglaló, éjjel is nyitva tartó szórakozónegyed.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy határozott döntésünkkel konfliktusokat is fel kell vállalnunk, hiszen a kerthelyiségek működésének korlátozása sokak érdekeivel ellentétes. Bízunk benne, hogy olyan jogszabályt alkottunk, amely elfogadható a szórakozóhelyeket működtető vállalkozóknak, de egyértelművé teszi azt is, hogy a lakók nyugalmának megőrzése érdekében született – tette hozzá Láng Zsolt.

    * Augusztus 15-i hatállyal a II. kerületben 23 óráig engedélyezi a kerthelyiségek nyitva tartását.
    * Évente legfeljebb öt alkalommal külön kérelem alapján ugyanannak a vendéglátó üzletnek engedélyezhető a 23 óra és 6 óra közötti nyitva tartás, azonban néhány esetben a kérelmet el kell utasítani: ha egy éven belül megalapozott lakossági panasz volt az üzlet működésére, vagy ha egy éven belül a zaj-és rezgésvédelem helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított határértéket túllépte a kérelmező.
    * A korlátozás nem vonatkozik a szállodák és panziók nyitott teraszaira, kerthelyiségeire, valamint az évben három nap (december 31., január 1. és augusztus 20.) kivételt jelent a rendelet hatálya alól.

 

Hivatkozás:

http://www.hirszerzo.hu/cikk.csendrendelet_a_ii_keruletben_23_ora_

utan_nincs_bulizas_a_kerthelysegekben.161275.html