A kommunizmus áldozataira emlékeztek

58

A Gyorskocsi utcai börtön falán koszorút helyezett el Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály tárca nélküli miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából február 22-én.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a diktatúra által kivégzett, elhurcolt vagy elüldözött emberek emléke előtt tisztelegnek február 25-én már 13 esztendeje országszerte.

Az Országgyűlés határozata értelmében 2000 óta hivatalosan is megemlékezhetünk a rezsim meghurcoltjairól, megkínzottjairól és a kivégzettekről február 25-én. Hatvanhat évvel ezelőtt ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. 

A következő évek koncepciós pereiben több mint száz embert ítéltek halálra és végeztek ki. A kommunista rendszer 1951-ben több mint 13 ezer embert telepített ki Budapestről az ország eldugott településeire, miután kuláknak minősítették őket és családjaikat.

De nem csak a politikai ellenfelekkel számoltak le ilyen kíméletlenül: internálótáborokat állítottak fel, ahová a rendszer ellenségeinek ezreit hurcolták el. Szovjet mintára 1951-ben néhány hét leforgása alatt több mint 13000 embert telepítettek a fővárosból vidékre, kuláknak minősített családok otthonába. Budapestről arányaiban a legtöbb embernek, több mint 1700 főnek, a II. kerületből kellett elmennie – sokan soha többé nem térhettek vissza otthonukba, évtizedekig megbélyegezve kellett élniük.

„A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a XX. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek” – írta Milan Kundera cseh író. A kommunizmus áldozatairól a II. Kerületi Önkormányzat minden évben megemlékezik a Gyorskocsi utcai börtön falán elhelyezett márványtáblánál.