A kerület összefog az OPNI-ért

109
A kerület első embere emlékeztetett arra, hogy a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban egy olyan javaslat született, amely nem adna egyáltalán kapacitást az OPNI-nak. (A Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács múlt hét pénteken nem vette napirendjére a ret-ben korábban elhangzott a javaslatot, így nem is döntött arról. Ennek értelmében az eredeti, január 8-án tett miniszteri javaslat került vissza Molnár Lajos tárcavezetőhöz, amelyben az OPNI-nak 150 ággyal kevesebbet, 704-et javasol a miniszter.) Láng Zsolt elmondta: ha az intézményt bezárják, évtizedes, magas színvonalú munka szűnik meg és kórházi dolgozók maradnak munka nélkül. Ígéretet tett arra: a kerület mindent megtesz azért, hogy az ellátás megmaradjon a jelenlegi helyen és ellenállnak mindenfajta telekspekulációs kísérletnek.

Nagy Zoltán, az OPNI főigazgató főorvosa egy kérdés kapcsán elmondta: az intézmény vezetése elégedett a miniszter által javasolt 704 ággyal, amelyből 310 az aktív, 394 pedig a krónikus ellátást szolgálná. Jelenleg a kórház 854 ággyal működik. A professzor hozzátette: az intézmény szétdarabolása, a betegek átirányítása más intézményekbe nagyban csökkenti a kezelések eredményességét egy olyan területen, mint például a pszichiátria, ahol különösen fontos a jó orvos-beteg kapcsolat. A főigazgató elismerte, hogy a kórházi épület rossz állapotban van, de privát tőkével rendbe lehet hozni, valamint az intézmény vezetésének vannak a jövőre nézve előremutató stratégiái. Nagy Zoltán hozzátette: egészségügyi tanács döntésétől függetlenül több javaslatot is eljuttatott a miniszterhez annak érdekében, hogy kompromisszumos megoldás szülessen az OPNI jövőjéről.

Takács Beáta, a kerületi képviselő-testület szocialista vezetőjének véleménye szerint az illetékesek nem gondolták végig a kórházátalakítást. A politikus azt mondta: először a szakmai eredményeket kellett volna figyelembe venni és azokhoz "rendelni" ágyszámokat. Reményét fejezte ki, hogy a szakmai szempontokat fogják a végső döntésnél előtérbe helyezni. (MTI)

NOL • Népszabadság Online • 2007. január 30.