A János Kórház el tudja látni feladatait az új struktúrában

112

 

Az intézményvezető a Mi változik a budai gyermekek egészségügyi ellátásában? című, a Budavári Önkormányzat által rendezett tanácskozáson elmondta: súlyponti kórházként a 792 aktív és 337 krónikus ágyszámmal a kórházra háruló feladatokat el tudja látni az intézmény úgy is, hogy a Budai Gyermekkórház egyes osztályai is a János kórházban működnek a jövőben.

Az egészségügyi miniszteri döntés értelmében a Budai Gyermekkórház és Rendelőintézet Kht. száz krónikus ággyal dolgozhat a jövőben.

Kázmér Tibor beszámolt arról, hogy a szülészeti és nőgyógyászati osztályon indokoltabb lett volna egy jelentősebb ágyszám-bővítés a feladatokhoz viszonyítva. "A finanszírozott plusz 5 ágy a területi ellátás növekedésével nincs arányban" – fogalmazott a szakember. Mint mondta: a János kórház szívesen átvenné a megszűnő Schöpf-Merei Ágost Kórház koraszülött intenzív osztályát a szakemberekkel együtt, ugyanakkor a szintén bezárandó Svábhegyi Gyermekintézet fejlődésneurológiai osztályát (amely még a Svábhegyen fogad betegeket) csak akkor tudná "befogadni" a kórház, ha jelentős bővítésre kapnának lehetőséget.

Lellei István, a Budai Gyermekkórház fül-orr-gégészeti osztályvezetője a tanácskozáson annak a véleményének adott hangot, hogy az átszervezésből a kezdeti időben ellátási nehézségek lehetnek, Blatniczky László, a budai intézmény tudományos igazgatója hozzászólásában azt mondta: az átszervezésekkel meghozott intézkedések ötven évvel vetik vissza a szakellátást.

A tanácskozásra meghívták a budai kerületek önkormányzati vezetőit is. Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere hozzászólásában azt fejtette ki, hogy Budapesten az ellátás átszervezését nem előzte meg egyeztetés, azokat szakmai vita nélkül hozta meg a kormányzat. Véleménye szerint az ágazat reformja egy "ámokfutás", és olyan döntések születtek, amelyek visszafordíthatatlanok. Puskás Péter (Fidesz), a III. kerület alpolgármestere úgy fogalmazott: nem tudják elfogadni, hogy a Budai Gyermekkórház megszűnik, illetve hogy csak krónikus ellátásra kapott ágyakat

A vita során a Szent János Kórház szakemberei többször hangoztatták, ők csak végrehajtói egy kormányzati döntésnek, és a jövőben a végrehajtása során arra fognak törekedni, hogy a betegellátás a lehető legjobb legyen.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz), a Budavári Önkormányzat első embere az MTI-nek elmondta: törvényességi észrevétellel fordult a Legfőbb Ügyészséghez a Budai Gyermekkórházra vonatkozó ágyszámok miatt, hiszen a csak krónikus ellátást kapó intézmény működése így ellehetetlenül. Továbbá – számolt be a politikus – a Fővárosi Bírósághoz keresetlevelet nyújtott be az önkormányzat azt kérve, hogy a miniszteri határozatot helyezze a taláros testület hatályon kívül. Indoklásként Nagy Gábor Tamás elmondta: az egészségügyi miniszter elmulasztotta a kötelező szakmai egyeztetéseket és határidőn túl hozta meg döntését.

www.mti.hu