A Germanus park újra szép lesz

103

Razzia és fokozott ellenőrzés

Az Árpád fejedelem úti hetivásárra rátelepedett illegális árusok semmiféle engedéllyel nem rendelkezve kínálják portékájukat, lassan már a Margit hídig terjeszkedve. Elfoglalva a közeli játszóteret, a Komjádi uszoda körüli parkolókat, gyakran az Árpád fejedelem útjának sávjait is.
Az ORFI előtti Germanus Gyula parkot szombatonként ócskapiaccá változtatók — a szabályozott keretek között működő, egykori MDF-piacon lévő vásározókkal ellentétben  — nem takarítják el maguk után a felgyűlt szemetet. Így hétfőig bokáig járhatunk az elhagyott hulladékban, ami közegészségügyi szempontból is veszélyes. Ráadásul a földre terített pokrócokon lévő áruk többségének eredete sem ismeretes. A II. kerületi önkormányzat elismerve az Árpád fejedelem úti hetivásár iránti igényt, de fenntartva magának a jogot, hogy a közterületet megvédje, a piacra rátelepült illegális árusítás felszámolása mellett döntött.

Már a héten megkezdődött a park füvesítése, amelyet az elmúlt évek elhanyagoltsága miatt földcsere is megelőz. A középen húzódó sétálóutat gyöngykaviccsal szórják fel, rendezik a halastó környékét is. Az elmúlt két hétvégén az önkormányzat közterület-felügyelői az árusoknak és a vásárlóknak szórólapokon jelezték: megszűnik az illegális feketepiac. Hamarosan nagyszabású razziával és fokozott ellenőrzéssel szorítják ki az árusokat a közterületről. Az akciót a II. kerületi önkormányzat fogja össze, de részt vesz benne a rendőrség, a közterület-felügyelet, a polgárőrség és az ÁNTSZ is.

Az önkormányzat gondolt az illegális piac megszüntetésével együtt járó problémákra is. Dankó Virág alpolgármester, Szalai Tibor jegyző, Vámos Rita kabinetvezető és Vajthó Gábor, a Városrendészeti Csoport vezetője tanácskozásra hívta a szomszéd kerületek vezetőit. A megbeszélésre az I., a II., a III. és a XII. kerületi önkormányzat, rendőrkapitányság és polgárőrség irányítói mellett a regionális ÁNTSZ vezetője is elfogadta a meghívást. Az egyeztetésen elhangzott: a négy észak-budai kerület összefogására van szükség ahhoz, hogy véglegesen fel lehessen számolni a területükön lévő illegális árusok tevékenységét. Ezért a Germanus parknál tartandó akció ideje alatt a szomszédos kerületek rendőrei, polgárőrei és közterület-felügyelői is nagyobb létszámmal dolgoznak majd, hogy az illegális árusok ne telepedjenek át más kerületekbe sem.

www.masodikkerulet.hu