A forradalom leverésére emlékeztünk

126

Ünnepi megemlékezést tartottak a Mansfeld Péter-emlékműnél november 4-én. Az esemény résztvevői az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt tisztelegtek.

A Mansfeld Péter parkban rendezett megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon a KDNP II. és XVI. kerületi szervezete, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány, valamint a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ.

Az ünnepi megemlékezésen Láng Zsolt II. kerületi polgármester beszédében kiemelte, Mansfeld Péter története mindenkihez közel áll, aki a rendszerváltás környékén “politikai tudatra ébredt”. – Sokszor beszélhettem a mártír testvérével, Mansfeld Lászlóval, aki mindig jelen van a megemlékezéseken, személye közelivé teszi azt a mérhetetlen igazságtalanságot, amely 1956-ot és az utána következő éveket jellemezte – fogalmazott a polgármester. Megjegyezte, végig kell gondolni azt, mit tudunk tenni, hogy a hétköznapi hősök, mint Mansfeld Péter áldozata ne hiábavaló legyen, hanem a nemzet javát szolgálja. Emlékeztetett arra is, nagy öröm, hogy 2008-ban sikerült elérni, hogy a Világifjúsági park Mansfeld Péter nevét vehesse fel.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a 4-es választókerület országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, „nekünk megadatott, amiért 1956 hősei harcoltak, hiszen ők szuverén, önálló és szabad Magyarországot akartak, magyar Magyarországot, amely független a birodalmaktól, kiáll magáért és nem mások döntenek sorsáról.” Szatmáry László, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány elnöke, XVI. kerületi képviselő arról beszélt, hogy a megemlékezés – amely első alkalommal 2008-ban került megrendezésre – a budai és pesti kerületek közös rendezvénye, így a Duna két oldalát “egy képzeletbeli híddal” kötik össze. Hangsúlyozta, mindkét kerület méltón emlékezik hőseire.

Hivatkozások:

Magyar Hírlap

HírTV

Magyar Idők

EchoTV

Lokál

Origo.hu

pestisrácok.hu