A BIMBÓ ÚTON KAPOTT BOTLATÓKÖVET REJTŐ JENŐ

302
2019. 09. 13. Botlatókő elhelyezésekor Rejtő Jenőnek, a Bimbó úton

Idén Budapesten egy helyszínen, a II. kerületben helyeztek el emlékező macskakövet: Rejtő Jenő második feleségének Bimbó út 3. szám alatti otthona előtt.

Az ünnepségen Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere hangsúlyozta: közös felelősség az emlékek ápolása, a modernkori antiszemitizmussal szemben viszont zéró toleranciát kell tanúsítanunk.

Az elmúlt 12 évben Günter Demnig kölni szobrászművész mintegy 400 botlatókövet alkotott és helyezett el Magyarország számtalan pontján. Az emlékjelek a deportált, munkaszolgálatban vagy haláltáborokban elpusztított honfitársainkra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakóhelyükön. 2019-ben a holokauszt 75. évfordulójára a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület országszerte közel száz újabb botlatókő elhelyezésében működik közre. Idén a fővárosban csak egyetlen helyszínen, a Bimbó út 3. előtt, Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelyén tett le emlékező macskakövet Günter Demnig. Ez a 15. botlatókő a II. kerületben. A péntek esti ünnepségen Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: a házban Gábor Magda, Rejtő Jenő második felesége élt. Az író boldog időket töltött itt, majd 1942 őszén megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt.

„Megrendítő sorsa csak egy a zsidó honfitársaink százezreinek tragédiái közül. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy az emlékek ápolása mellett továbbra is zéró toleranciát tanúsítsunk a modernkori antiszemitizmus minden formája ellen, hogy a közéletben ne legyen helye olyanoknak, akik a változás hamis álcája mögé próbálják rejteni korábbi botrányos tetteiket és mondataikat” – fogalmazott Láng Zsolt. A megemlékezés végén Balázsovits Lajos színművész olvasott fel rejtő Jenő műveiből részleteket.

Hivatkozások: Lokál

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő a Bimbó úton

Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190914-rejto-jenore-emlekeztek-a-ii-keruletben

Ripost

https://ripost.hu/politik/insider/megrendito-ezzel-az-aprosaggal-orokre-emlekeztetnek-minket-rejto-jenore-2072680/

ma.hu http://www.ma.hu/kulturport.hu/334665/Botlatokovet_kapott_Rejto_Jeno_a_Bimbo_uton?place=srss