1956-ra emlékezett a kerület

91

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára ünnepi műsorral, táncelőadással, kiállításokkal, park- és emlékkőavatással, valamint koszorúzással emlékeztek a II. kerületben.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulója alkalmából a II. Kerületi Önkormányzat ünnepi megemlékezést rendezett a Széna téren. A kerek évforduló kapcsán nagyon sokan eljöttek: többek között az egykori Széna téri harcosok, a II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjai, a pártok és civil szervezetek képviselői, valamint számos II. kerületi és nem kerületi. Az emlékezők ünnepi karszalagot tűzhettek. Az eseményen beszédet mondott Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

Láng Zsolt beszédében kiemelte, hogy a II. kerület különösen gazdag azokban az emlékhelyekben, amelyek segítenek 1956-os hősi múltunk felidézésében. Feladatunk, küldetésünk azon munkálkodni, hogy emlékhelyeink üzenete ne csak az évfordulós megemlékezések helyszíne, de mindennapjaink iránymutatója legyen:
– Hazánk érdekében mindenkor tudnunk kell, hol a helyünk, mi a feladatunk. Hisz’ nemzeti ügyek, kihívások napjainkban is vannak, amelyekben felelős döntést kell hozni.
Hozzátette: a II. kerületben a megemlékező és koszorúzó szervezetek sokszínűsége évről évre azt fejezi ki, hogy a közéleti viták ellenére egyetértés van 1956 kiemelkedő jelentőségének megítélésében.

– Óvjuk, ápoljuk ezt az örökséget, mert halálra van ítélve az a nemzet, amely nem tud közösen emlékezni, amely nem tud pillanatnyi, kicsinyes aktuálpolitikai megfontolások miatt legalább ünnepnapjain méltó lenni hősei emlékéhez – emelte ki a polgármester.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: emlékezni, tisztelegni jöttünk, szívünket felemelni, hogy ünnepi lélekkel hajtsunk fejet 1956 emléke előtt. De ezzel egy időben önmagunkat is meg kell vizsgálnunk, hogy őrizzük-e a megtisztulás tüzet? Meg tudjuk-e érteni, hogy a pesti srácok és Széna tériek miért harcoltak és miért adták életüket?
– A Széna téri forradalmárok nem hősnek születtek, mégis vállalták és cipelték azt a terhet, amit a történelem a vállaikra rakott. Szabadságra vágytak, jelzők nélküli demokráciára. – emelte ki Latorcai János.

Az ünnepi műsorban Morandini Gut Dániel énekelte a Himnuszt, Nagy Emma, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium diákja népdalt énekelt, és fellépett a Csillagszeműek Táncegyüttes is ünnepi műsorral.

 

Hivatkozások:

Latorcai: a nemzeti önrendelkezés jelképe a forradalom – adta hírül a Hirado.hu

Az összefogás, a nemzeti önrendelkezés jelképe is az 1956-os forradalom, annak a szimbóluma – olvasható a Figyelő Online portálon

A Magyar Idők portálján megjelent cikk – Latorcai: a nemzeti önrendelkezés jelképe a forradalom

A Gondola.hu cikke – Latorcai: a nemzeti önrendelkezés jelképe a forradalom címmel jelent meg

A Hir.ma oldalon olvasható cikk – Latorcai: a nemzeti önrendelkezés jelképe a forradalom