150 éve született Komor Marcell

128

Komor Marcell (1868-1944) neves építész születésének 150. évfordulóját ünnepelték Keleti Károly utcai lakóházánál november 6-án.

Az ünnepségen Láng Zsolt polgármester és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke helyezett el koszorút az építész emléktáblájánál. Komor Marcell életművét Várallyay Réka művészettörténész méltatta, ezt követően az építész unokája, Székely Tamás villamosmérnök mesélt nagyapjáról, – akivel 18 éven át élt egy házban – és nagyapja barátjáról, munkatársáról, Jakab Dezső építészről is. Mint mondta, munkásságuk példa lehet mindenki számára, hiszen két ember együtt alkotott versengés nélkül, barátságuk és szeretetük pedig csodálatos eredményeket hozott. A megemlékezésen részt vett Varga Mariann, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megbízott igazgatója, Ritoók Pál főmuzeológus és Trummer Tamás, a II. Kerületi Önkormányzat főépítésze is.

Komor Marcell 1897-ben nyitott közös irodát Jakab Dezsővel, több II. kerületben található épület is az ő nevükhöz fűződik. 1909-ben telket vásároltak az egykori Oszlop utcában, ma Keleti Károly utcában, a telken bérházat és saját használatra villát építettek. A háborúban a villa egyik oldala és az egyik ház is találatot kapott.

Közösen tervezték továbbá a Mecset utca 8. alatt álló bérházat is. Komor Marcell késői alkotása – Komor Jánossal együtt tervezte – az Árvácska utca 4. szám alatt található Bauhaus-stílusú épület is.