Fejlesztések Pesthidegkúton
Frissítve: 2019.05.02. 11:27

Rendezik és biztonságosabbá teszik a rendkívül balesetveszélyes Nagyrét utca-Ördögárok utca-Zsíroshegyi út közlekedési csomópontot. A II. Kerületi Önkormányzat mintegy 300 millió forint értékű beruházása április végén indul és várhatóan augusztus végén fejeződik be.

Az új körforgalomtól néhány száz méterre, a Nagyréten hétfőn délelőtt felavatták az új szabadtéri kézilabdapályát, amely a jövőben kiváltja a lakossági sportolást és iskolai testnevelést szolgáló Nagyrét utcai sportpályát. Ez utóbbi fejlesztés tette lehetővé azt is, hogy a régi sportpályát a körforgalom építése alatt felvonulási területként lehessen használni, vagyis az építőanyagok és munkagépek tárolása nem okoz majd a környéken fennakadásokat, forgalomkorlátozásokat.

A gyalogosok, a kerékpárosok és a gépjárművel közlekedők is hamarosan sokkal biztonságosabb közlekedési feltételek mellett juthatnak át a Nagyrét utca-Ördögárok utca –Zsíroshegyi út kereszteződésen, miután az önkormányzat megbízásából körforgalom épül a területen. A beruházás során az útpálya átalakítása mellett megoldják a terület vízelvezetését, világítását, járdák épülnek, és a kerékpárút átvezetésén is módosítanak. A II. kerület nyolcadik körforgalma három utca öt becsatlakozását egyesíti, megkönnyítve ezzel az áthaladást.A gyalogosok a Nagyrét utca két szakaszán, valamint az Ördögárok utca nyugati ágán középszigettel ellátott zebrán kelhetnek majd át. A forgalmi szempontok miatt az Ördögárok utcából jobbra a Nagyrét utcába kanyarodó járművek külön lekanyarodási lehetőséget kapnak még a körforgalom előtt, ezzel is könnyítve az áthaladást.

A nehezen belátható, rendkívül balesetveszélyes kereszteződés számos lakossági bejelentés, panasz forrása volt. Az autósok sokszor eltérően értelmezték az útkereszteződések alá-fölérendeltségi viszonyait, ami kisebb-nagyobb balesetekhez is vezetett. A beruházás keretében a körforgalom kialakításához a csomópont teljes területét át kell építeni, a régi útpályaszerkezetek elbontásával és újak építésével együtt. A nagyobb forgalomkorlátozással járó munkálatokra az iskolai tanítási szünetben kerül majd sor.

A népszerű hűvösvölgyi kirándulóhelyen, a Nagyréten négy éve leégett büfé helyén új, ingyenesen használható, multifunkcionális kézilabdapálya létesült az ökormányzat támogatásával. Az új pályát már birtokba is vehetik a sportolni vágyók: a környékbeli lakosságon kívül a Remetekertvárosi Általános Iskola tanulói is ezt a modern sportburkolattal ellátott pályát használhatják majd a szerencsétlen elhelyezkedésű, a lakókörnyezetbe szorosan beékelődő és emiatt szomszéd-vitákat kiváltott, aszfaltburkolatú pálya helyett. A II. Kerületi Önkormányzat a terület kezelőjével, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel közösen csatlakozott a Magyar Kézilabda Szövetség szabadtéri kézilabdapályák létesítését támogató programjához. Az önkormányzat és az erdőgazdaság a sportolási lehetőségek bővítését tekintette és tekinti közös céljának a területen. Az együttműködés keretében szabványos kézilabdapályát építettek a hozzá tartozó kapukkal, védőpalánkkal, labdafogó hálóval és egy speciális, kültéri használatra alkalmas, ún. SportsCourt sportfelület kialakításával. Az új pálya építésével felszámolták a leégett büfé helyén éktelenkedő tájsebet is, rehabilitálva ezzel a területet.