Emlékezés a kommunizmus áldozataira
Frissítve: 2015.02.26. 14:48

Megemlékezést tartottak február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Gyorskocsi utcai börtönnél. Az önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester tisztelgett az áldozatok előtt.

Hatvannyolc évvel ezelőtt, 1947. február 25-én koholt vádak alapján letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, az akkori Független Kisgazdapárt főtitkárát. A Magyar Országgyűlés 2000-ben a kisgazda politikus elhurcolásának napját a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. A kormány tavalyi döntése nyomán 2015 a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) II. kerületi és fővárosi szervezete idén is megemlékezést tartott a Gyorskocsi utcai börtön falán elhelyezett, a kommunista terror áldozatainak emléket állító táblánál.

A fogház falán lévő emléktáblánál Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is koszorúzott, önkormányzatunk képviseletében pedig Láng Zsolt polgármester tisztelgett a kommunista elnyomás áldozatai előtt. A KDNP II. kerületi szervezete nevében Skublicsné Manninger Alexandra frakcióvezető és Kocsy Béla elnök, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség II. kerületi szervezetének képviseletében pedig Gerlachfalvy Réka, Mikula Klaudia, valamint Vida Zoltán elnök koszorúzott. A megemlékezésen mások mellett részt vett Makra Krisztina és Riczkó Andrea önkormányzati képviselő is.

1947 februárját követően koncepciós perekben több mint száz embert ítéltek halálra és végeztek ki. De nem csak a politikai ellenfelekkel számoltak le ilyen kíméletlenül: internálótáborokat állítottak fel, ahová a rendszer ellenségeinek ezreit hurcolták el. Szovjet mintára 1951-ben néhány hét leforgása alatt több mint 13 000 embert telepítettek a fővárosból vidékre, kuláknak minősített családok otthonába. Budapestről arányaiban a legtöbb embernek, több mint 1700 főnek, a II. kerületből kellett elmennie – sokan soha többé nem térhettek vissza otthonukba, évtizedekig megbélyegezve kellett élniük.