A legjobb fiatal teniszezőé a Körmöczy- díj
Frissítve: 2014.08.26. 09:18

Stollár Fanni, a júniusban a moszkvai Európa-bajnokságon egyéniben és párosban is aranyérmet nyert teniszező kapta idén a Körmöczy-díjat. A névadóra, Körmöczy Zsuzsára a Vasas SC Pasaréti úti pályáján emlékeztek.

Körmöczy Zsuzsára, minden idők legsikeresebb magyarországi teniszezőjére emlékeztek augusztus 25-én a Vasas SC Pasaréti úti sportcentrumában. A tizenkilencszeres magyar bajnok, ötszörös főiskolai világbajnok, a Grand Slam-torna (Roland Garros) egyéni győztese, a monte-carlói nemzetközi verseny hatszoros nyertese ezen a lapon lett volna 90 éves. 1958-ban a női világranglista második helyén állt, az ezt követő tíz évben pedig folyamatosan a világ tíz legjobb teniszezője között szerepelt. Aktív pályafutása után szövetségi kapitányként dolgozott, és nemzetközi oktatóként a Testnevelési Főiskolán, 1986 és 2005 között pedig a Vasas Sport Club elnökségi tagja, valamint a tenisz szakosztály elnöke volt.

A megemlékezésen megkoszorúzták a teniszező domborművét, amely a róla elnevezett teniszcentrum mellett áll. Családtagok, barátok, pályatársak hajtottak főt a sportoló emléke előtt, valamint koszorút helyezett el Markovits László, a Vasas SC elnöke, és Láng Zsolt, a II kerület polgármestere. Az eseményen részt vett többek között ifjabb Körmöczy Zsuzsa, Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, Taróczy Balázs wimbledoni bajnok és Szabó Éva, többszörös Európa-bajnoki érmes, köszöntőt mondott Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára.

Körmöczy Zsuzsa 2006-ban hunyt el. A család még abban az évben megalapította és átadta a Körmöczy-vándordíjat, amelyet minden esztendőben a legjobb, 16 éves teniszversenyző nőnek ítélnek oda. A vándorkupa idén Stollár Fannyt illeti meg. A teniszező júliusban a moszkvai Európa-bajnokságon egyéniben és párosban egyaránt aranyérmet nyert, hasonló bravúr utoljára Temesvári Andreának sikerült 1982-ben. Stollár Fanny az ünnepség idején éppen Nankingban tartózkodott az ifjúsági olimpiát, ezért a vándorkupát családtagjai vették át.

Hivatkozások:

A Magyar Hírlap honlapján olvasható hír - Megemlékezés Körmöczy Zsuzsa születésének 90. évfordulóján 

A Nemzeti Sport portálján 2014. augusztus 25- én közzétett cikk - Tenisz: megemlékezés Körmöczy születésének 90. évfordulóján

A tenisz.hu honlapon olvasható cikk - Körmöczy Zsuzsára  emlékeztek a Vasasnál