A szociális ágazat ünnepén
Frissítve: 2013.11.18. 09:16

1997 óta ünnepeljük november 12-én a szociális munka napját. Kerületünkben az idei megemlékezésnek a Klebelsberg Kultúrkúria adott otthont.

Budapesten először 2000-ben emlékeztek meg az ágazatról, és azóta minden évben jutalmat vehetnek át az ezen a területen kiemelkedő munkát végzők. A II. kerületben a Klebelsberg Kultúrkúriában megtartott rendezvényre ellátogatott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Láng Zsolt polgármester, Dankó Virág alpolgármester, valamint az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke, Dömök Lászlóné, és két tagja, Riczkó Andrea, valamint Perjés Gábor.

Az ágazat dolgozóit Láng Zsolt köszöntötte. Beszédében először köszönetet mondott az egész évben végzett áldozatos munkáért, amit az itt dolgozók annak ellenére is lelkiismeretesen és szeretetteljesen végeznek, hogy az anyagi megbecsülés és bérrendezés mindezidáig elkerülte a szektort. Láng Zsolt reményét fejezte ki, hogy a következő időszak javulást hozhat ezen a téren. Mint megtudtuk, 140 fő dolgozik a kerület szociális ágazatában, akik munkájuk során nap mint nap találkoznak a leginkább segítségre szoruló embertársainkkal. Láng Zsolt arra is emlékeztetett, hogy bár városrészünk is idősödik, a szociális kiszolgáltatottság szerencsére nem jellemező. Köszönetet mondott azért, hogy a II. kerület idén elnyerhette az Idősbarát Kerület-díjat, ami a szociális ágazat munkája nélkül nem lett volna lehetséges. A polgármester azt is elárulta, hogy a kerületi költségvetésből évente egy milliárd forint jut a szociális ágazatra. Bár mindenre ez sem elég, mégis jelentős összeg annak tükrében, hogy a főváros évi 15 milliárdot költ intézményeire.

A könnyűnek egyáltalán nem nevezhető munka elismeréseként a szóbeli köszöneten túl minden dolgozó egy 10 000 Ft értékű vásárlási utalványt és egy II. Kerület Kártyát kapott, amelyet a kerületben több mint száz, országszerte több mint ezer elfogadóhelyen használhatnak.

Rácz-Kassay Hajnal – aki a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársaként irodavezetői dicséretet kapott – az ünnepségen énektudásával is elbűvölte hallgatóságát. A civilben házi gyermekfelügyelet koordinátoraként dolgozó énekesnő évek óta szervezője és résztvevője a Családsegítő Központ jótékonysági Koncertjeinek és a nagy sikerű Nyitott Klubnak.

Gondoskodó önkormányzat

- Tavaly 5100 II. kerületi részesült valamilyen önkormányzati szociális támogatásban.

- Internet Kortalanul – idén már 800 fő jelentkezett a népszerű tanfolyamra.

- Rászoruló családok BKK.bérlet támogatása (eddig 170 fő, évente 10 millió Ft).

- Az árvízi védekezést támogatva a II. Kerületi Önkormányzat a kerület 87 000 lakosa után – a kért legmagasabb összeggel támogatva a védekezést – 8 700 000 Ft-ot utalt át a Magyar Államkincstár számlájára.

- A Marczibányi téri termelői piacon 1600 kerületi szociálisan rászorult kap 20 % kedvezményt a vásárolható termékekből.

- Az önkormányzat és a II. kerületben működő Káldor Miklós Kollégium diákjai a hideg időszakban rendszeresen tartanak ételosztást a Széll Kálmán téren