Az 1956-os forradalomra emlékeztek
Frissítve: 2013.10.24. 12:38

Az 1956-os forradalom alkalmából a II. Kerületi Önkormányzat a Széna téren rendezett ünnepséget, a Múzeum 1956 Emlékére Alapítvány a Móricz gimnáziumban, a Rákóczi Szövetség a Bem téren emlékezett. A Széna téri 1956-os emlékműnél tartotta emlékező ünnepségét a II. Kerületi Önkormányzat. A megemlékezésen közreműködött a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános iskola, Gimnázium és Zeneiskola kórusa Őri Csilla és Uhereczky Eszter vezényletével.Őze Áron színművész, a Pesti Magyar Színház igazgatója József Attila Magyarok és Márai Sándor 1956 decemberében New Yorkban írt megrendítő versét, a Mennyből az angyal című költeményt szavalta el.  

Láng Zsolt polgármester ünnepi beszédében az emlékezés fontosságát hangsúlyozta:– A II. kerület és a tér, ahol állunk, kitüntetett helyszíne volt az 1956-os küzdelmeknek – idézte meg az 57 évvel előtti eseményeket Láng Zsolt. – Itt vívta önfeláldozó harcát az a legendás csoport, amely – a Corvin köz után – a budapesti ellenállás meghatározó ereje volt. Véráztatta földön állunk, amelyhez mint magyarokat és mint kerületüket szerető polgárokat egyaránt kegyelet és büszkeség érzése fűz. Újra és újra meg kell idézni a kivételes napokat, mert a múló idő senkit sem ment fel a feledés vétke alól. Azt látom a jövő legnagyobb tétjének, hogy a ma embere, a ma ifjúsága miként érzi át, és hogyan képes követni a nagy elődök példáját – emelte ki a polgármester.  

Láng Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a múlt hőseihez, a magyar szabadságért életüket áldozó mártírokhoz méltóképpen kell a mai kor küzdelmeit megvívni.– Olyan időket élünk, amikor éles politikai csatározások szabdalják szét erőinket, amikor sokan sorakoznak fel hamis ideák mögé, sokan árulnák ki nemzeti értékeinket, amikor meg kell védenünk hazánk és benne szűkebb pátriánk vívmányait, békéjét és nyugalmát – tette hozzá a polgármester. – Hiszem: hogy az ’56-os hősök áldozata is csak azzal nyerhet igazi értelmet, ha igazságuk beépül az utódok gondolkodásába, és két generáció múltán is utat mutat életünk hétköznapi küzdelmeiben – vonta meg 1956 máig élő tanulságát Láng Zsolt.  

Az ünnepség fő szónokaként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 1956 legfontosabb üzenetét abban látja, hogy nem engedünk, nem engedhetünk közös értékeinkből:– Ezért most sem engedünk azoknak, akik el akarják hazudni eredményeinket, csorbítanák nemzeti függetlenségünket, és megtörnék nemzeti egységünket – mondta a miniszter. – Senki sem gondolta volna 1956-ban, hogy egy ilyen kis nemzetnek, mint a miénk, van esélye visszakövetelni szabadságát egy világhatalomtól. A magyarok mégis megtették. Eközben valami nagyon fontosat hoztak ismét felszínre, amit az elnyomás meg akart semmisíteni, el akart törölni: a magyarságtudatot, az összetartozás érzését és a nemzeti büszkeséget – emlékezett az 57 évvel ezelőtti októberi napokra Varga Mihály, aki arra is kitért, hogy az elmúlt három évben a társadalom többségének támogatásával egy függetlenebb gazdaságpolitika teremtett új irányt.

– Történelmünk és 1956 bizonyosság arra, hogy a szabadságunkért nap mint nap ki kell állnunk, nem várhatunk senkire. Ezáltal maradhat Magyarország méltó múltjához, lehet független, erős és szabad nemzet – zárta gondolatait Varga Mihály.Az ünnepség végén az önkormányzat nevében Láng Zsolt, majd Varga Mihály is elhelyezte az emlékezés virágait a Széna téri hősök emlékére állított kopjafáknál. Ezt követően a megjelent pártok, civil szervezetek és egyesületek koszorúztak az emlékműnél. 

 

Hivatkozások:

„Varga: Merjük átérezni a függetlenséget” - olvasható a Magyar Hírlap portálján megjelent cikkben

„1956: a függetlenség íze és a szabadság érzése” címmel, a Magyar Nemzet portálján megjelent hír

Együtt kell megélni az október 23-i ünnepet – olvasható a cikk a Fidesz honlapján