Kibővült játszóhely a Kultúrkúria udvarán
Frissítve: 2010.04.09. 00:00

Az elmúlt három és fél évben szinte teljes egészében megújultak a kerület játszóterei, a játszószereket mindenütt az uniós szabványokhoz igazítottuk. Új játszókert, illetve játszótér is épült például a Daru utcában, a Gárdonyi Géza utcában, a Hunyadi János utcai orvosi rendelő udvarán, és a Kuruclesi közben, valamint itt a Klebelsberg művelődési ház kertjében. A Mechwart liget most is zajló felújítása során az ott található játszóhelyeket is felújítjuk, s ezzel a kerület minden játszótere biztonságos és kulturált környezetet biztosít az odalátogató gyerekeknek és szüleiknek.
 
Dolhai István, a Kultúrkúria igazgatója elmondta, a II. kerületi Önkormányzat támogatásával és támogatói hozzájárulásokból készültek el a játszótér történelmi figurái tavaly tavasszal: a fekete sereg katonái, akik őrködnek majd a játszadozó gyerekek felett, Mátyás asztalának serlegei, tálai, amelyekben majd a kicsik lesznek hivatottak homok süteményt sütni, a hinták, ügyességi játékok bűvös oszlopai, labirintusai, a kolozsvári bíró Mátyás királyának mérleghintája, Kinizsi Pál csúszdája a török félholddal és a magyar mondák ősi motívumaival. A mostani, második ütem teljes egészében önkormányzati támogatásból valósult meg.
 
A tematikus játszótér tervezői: Csilléri Orsolya és Fenyvesi Gábor képzőművész házaspár bemutatta a játszótér építésének második ütemében elkészült új elemeket: a kolozsvári városkaput, az „Itt járt Mátyás király!” farönk mászókát és egyéb ügyességi és egyensúlyozó játszóeszközöket, amelyen keresztül a gyerekek számára újra és újra megelevenedik és átélhetővé válik A kolozsvári bíró meséje. Besétálhatunk a városkapun, megtaláljuk Mátyás király üzenetét a farönk mászókán, és kipróbálhatjuk ügyességünket a rönkök birodalmában.